/ Blog

Hoe kies ik de juiste omvormer voor mijn zonnepanelen?

Wil je als zonnepaneleneigenaar het uiterste uit jouw zonnepanelen halen, dan is het een goed idee om in een omvormer te investeren. In deze blog vertellen we je hoe je de juiste omvormer voor jouw zonnepanelen kiest.

Omvormers zorgen namelijk voor een vlotte omschakeling van gelijkspanning naar wisselspanning, waardoor je tot 30 % meer rendement behaalt. Daarnaast zorgen ze ook voor lagere onderhoudskosten, what’s not to like?

Match het vermogen met de totale capaciteit

Het is eigenlijk heel logisch, maar de efficiëntie van je omvormer hangt af van het vermogen. Stem dus altijd het vermogen van je omvormer af op de totale capaciteit van je zonnepanelen (aangeduid in Wp of wattpiek). Let wel, de aangegeven totale capaciteit van je zonnepanelen is berekend onder ideale omstandigheden. In de realiteit ligt het vermogen meestal een stukje lager, dus hetzelfde geldt voor je omvormer. Hebben je zonnepanelen bijvoorbeeld een vermogen van 2200 Wp, dan kan je deze perfect combineren met een omvormer van 1500 tot 2000 watt.

Kies voor een kwaliteitsvol merk

De markt wordt intussen overspoeld met verschillende merken van omvormers. Zoals bij alles geldt ook hier: kies niet voor een goedkoop merk, maar kies voor kwaliteit. Huawei en Solar Edge zijn dé referentie op vlak van intelligente omvormers. Ze zijn uiterst efficiënt en zijn uitgerust met passieve koeling. Wij zweren 100 % bij deze topmerken.

Compenseer eventuele schaduw

Heb je last van schaduw, dan is het belangrijk om een omvormer met meerdere trackers te kiezen. Het vermogen van je zonnepanelen wordt namelijk bepaald door de zwakste schakel, in dit geval de panelen die in de schaduw liggen. Dit kan je gemakkelijk oplossen door een aparte lus van zonnepanelen te maken, die gelijktijdig in de schaduw komen te liggen. Dat is enkel mogelijk indien je omvormer over meerdere trackers beschikt, die het vermogen van de lus optimaliseren. Een alternatief is het gebruik van power optimizers die achter elk zonnepaneel geplaatst moeten worden en elk paneel individueel optimaliseren. Bij Ecoworld werken we uitsluitend met omvormers die compatibel zijn met optimizers.