/ Blog

Hoge energieprijzen: zijn zonnepanelen nog steeds een optie?

Al maandenlang swingen de energieprijzen de pan uit en hebben veel gezinnen maatregelen genomen om hun energieverbruik te verlagen. Een andere optie is het laten installeren van zonnepanelen. Biedt het kopen van zonnepanelen vandaag nog steeds een voordelig antwoord op een hoge prijs van energie?

Vanwaar komt de hoge energieprijs?

De hoge prijzen zijn te wijten aan een wereldwijde vraag die blijft toenemen, maar ook aan de oorlog in Oekraïne. Rusland heeft de export van gas naar Europa stopgezet, waardoor het gasaanbod veel beperkter werd. Een meer onvoorspelbaar klimaat en hogere CO2-emissierechten hebben ook een impact.

Kiezen voor zonnepanelen: een goede keuze?

Bij wisselende energieprijzen neemt het stellen van de volgende vraag bijna automatisch toe: is het een goed idee om zonnepanelen te installeren op mijn dak? Het antwoord is ‘ja!’. Met zonnepanelen wek je zelf groene energie op. Energie die je dus meteen kan gebruiken en jouw gezin minder afhankelijk maakt van wisselende prijzen.

Zelfs sinds de komst van de digitale meter in 2021 blijven zonnepanelen een interessante investering. Het levert jouw huishouden een duidelijk voordeel op wanneer prijzen echt snel stijgen en jij ook actief met je productie & verbruik van energie aan de slag gaat om ze op elkaar af te stellen.

Claim je energiepremie

Om de stap naar zonnepanelen wat extra aantrekkelijk te maken heeft de overheid nog steeds energiepremies actief staan. Zo daalt de kost voor jouw aankoop. Deze premie bedraagt vanaf 2023 zo’n €750, nog steeds een aanzienlijk bedrag. Qua rendabiliteit van je zonnepanelen mag je rekenen op een levensduur van 25 tot 30 jaar en in het huidig energieklimaat zal een standaardgezin de kostprijs op 4 jaar terugverdiend hebben.

Rendabeler dan ooit

De algemene conclusie luidt dat het plaatsen van zonnepanelen vandaag rendabeler is dan ooit. Het loont dus zeker de moeite om de optie meer in detail te gaan bekijken en zo misschien een stevig centje te gaan uitsparen.