/ Blog

Vijf tips om slim met energie om te gaan in je woning

In een tijd waarin energieprijzen sterk fluctueren en kunnen wisselen, is het absoluut een win-win om thuis slim met energie om te gaan. Je verlaagt je verbruik wat enerzijds zorgt voor minder CO2-uitstoot. Anderzijds zal je dus ook minder kosten hebben. We geven graag enkele tips.

Tip 1: Gebruik energiezuinige huisapparaten

Wanneer één van je toestellen aan vervanging zou toe zijn, bekijk dan zeker de energiezuinige opties. Toestellen met een label A++ of A+++ zouden steeds meer standaard moeten worden in je woning. Deze apparaten kunnen op het eerste zicht misschien iets duurder zijn, maar door hun meer energiezuinig verbruik spaar je op termijn geld uit. Sommige huistoestellen kun je vandaag aankopen met ecocheques, dus bekijk zeker eens je opties.

Tip 2: Let op met slaapstand of sluimerverbruik van toestellen

Het gebeurt al eens dat we onze toestellen in slaapstand zetten of laten gaan. De kans bestaat echter dat jouw apparaat dan nog steeds aan 75% van zijn capaciteit energie verbruikt. Brandt er bv. nog een lampje of geeft je laptop- of smartphonelader nog steeds warmte? Dan ben je misschien onnodige kosten aan het maken.

Een logische oplossing is natuurlijk de stekker van je apparaten te gaan uittrekken wanneer deze niet in gebruik zijn. Een stekkerdoos met schakelaar kan hier een praktische oplossing bieden. Of schakel telkens toestellen volledig uit in plaats van gebruik te maken van de slaapstand.

Tip 3: Zonnepanelen op je dak

Wie PV-panelen of zonnepanelen laat plaatsen op het dak, maakt zich meteen al minder afhankelijk van het distributienet. Je gaat namelijk zelf energie gaan genereren en normaal gezien kun je een overdaad aan energie gewoon teruggeven aan het net. Combineer dit met een kwalitatieve omvormer om alles uit je zonnepanelen te halen. Voor zonnepanelen kan je vandaag nog steeds subsidies aanvragen om de eerste kosten wat te gaan drukken.

Tip 4: Een thuisbatterij om je energiecapaciteit te maximaliseren

Bij gebruik van enkel zonnepanelen wordt er gemiddeld slechts 30% van de aangemaakte zonne-energie meteen verbruikt. Nochtans zijn er uiteraard heel wat momenten wanneer de zon weinig tot niet schijnt. Met een thuisbatterij kan dit percentage gemaximaliseerd worden tot 80%. Bij Ecoworld vertrouwen we op de hoogwaardige thuisbatterijen van Huawei, de Smart String Battery. Zo geniet je van nog meer vrijheid en onafhankelijkheid.

Tip 5: Regel kamertemperatuur met een slimme thermostaat

De algemene temperatuur in je ruimtes een graadje lager zetten, bespaart sowieso. Maar een slimme thermometer kan jouw temperatuurbepaling nog efficiënter maken. Op die manier kun je voor elke dag van de week jouw temperaturen gaan programmeren en vergeet je nooit meer de knop dicht te draaien.