/ Blog

Hoe bespaar ik met zonnepanelen zonder terugdraaiende teller?

Nu we officieel afscheid genomen hebben van de terugdraaiende teller, vragen steeds meer toekomstige zonnepaneleneigenaars zich dezelfde vraag: hoe haal je nu het uiterste uit je zonnepanelen?

De analoge teller - die virtueel terugdraait bij het produceren van stroom - behoort namelijk sinds 1 januari 2021 tot het verleden en maakt plaats voor de digitale energiemeter.  

Opslagbatterijen

De beste manier om anno 2021 slim zonne-energie te produceren, is door het inschakelen van opslagbatterijen. Zoals je weet produceren zonnepanelen overdag veel elektriciteit, juist wanneer de gemiddelde mens buitenshuis aan het werk is.  Gelukkig zorgt een thuisbatterij voor de ideale oplossing. Deze handige batterij slaat namelijk de geproduceerde energie op, klaar voor gebruik wanneer je ’s avonds thuiskomt. Zo kan je tot 80 % van je eigen geproduceerde energie gebruiken, tegenover slechts 30 % zonder batterijopslag. Een echte no-brainer dus.

Gebruik tot 80 % van je eigen geproduceerde energie met een thuisbatterij.

Injectietarieven

Vanaf 2021 kan je als Vlaming genieten van een vergoeding wanneer je jouw zelfgeproduceerde elektriciteit terug in het net injecteert. Deze injectietarieven zijn van toepassing voor elke eigenaar die zowel een contract voor injectie als voor afname heeft afgesloten bij zijn energieleverancier. Belangrijk om weten is dat de gehanteerde tarieven verschillen per leverancier.

Exclusieve samenwerking met Bolt

Bij Ecoworld werken wij in exclusiviteit samen met Bolt, de eerste Vlaamse energieleverancier die 100 % groene energie, afkomstig van lokale energie-opwekkers, levert. Bolt hanteert trouwens ook de hoogste injectietarieven van Vlaanderen. Talking about a match in eco heaven…

Wist je trouwens dat binnen enkele jaren niemand meer kan genieten van de terugdraaiende teller en het Prosumententarief? Daarom worden alle eigenaars van zonnepanelen stelselmatig overgezet naar de digitale meter. Zo’n meter monitort namelijk de precieze injectie en afname en is een belangrijke vereiste om van de injectietarieven te kunnen genieten.

Investeringspremie

Ben je van plan om nieuwe zonnepanelen te laten leggen, dan kom je in aanmerking voor de eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. Het premiebedrag wordt jaarlijks aangepast en kan maximum 40 % van de investeringskosten, inclusief btw, bedragen. Let wel, deze compensatie is enkel geldig wanneer het gebouw in kwestie uiterlijk op 31 december 2013 aangesloten werd op het elektriciteitsdistributienetwerk van Fluvius of wanneer de omgevingsvergunning meer dan 5 jaar geleden werd verleend, het gebouw aan de EPB-eisen voldoet én de EPB-aangifte op tijd werd ingediend. Daarnaast vermeldt de website van de Vlaamse Overheid nog tal van bijkomende voorwaarden.

Alle eigenaars van zonnepanelen zijn of worden stelselmatig overgezet naar de digitale meter. Enkel met de digitale meter kan je dus de injectietarieven toepassen aangezien deze inject en afname meten. Niemand kan blijven genieten van de terugdraaiende teller, ook het Prosumententarief verdwijnt geheel.